Is uw zwembadpomp kapot? Hoe kan dit gebeuren en wat kunt u er aan doen?

Het is vervelend als er dingen aan uw zwembad kapot gaan, toch gebeurt het regelmatig.

Of het nou door de loop van jaren is of door achterstallig onderhoud, kapotte onderdelen van uw zwembad dienen zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen te worden. Is uw waterpomp kapot? Een pomp is een belangrijk apparaat van uw zwembad, zonder pomp komt er geen water in uw filters en zal het water snel vies worden. Wij komen vaak pompen tegen die het niet meer doen, er zijn meerdere oorzaken waardoor pompen kapot kunnen gaan, wij vertellen er wat meer over.

De waterpomp is kapot en zuigt niet of slecht aan

Als de afstand van uw zwembad tot de pomp te groot is, kan deze het water niet meer afzuigen. U kan dit proces eigenlijk vergelijken met het drinken door een rietje, des te langer het rietje is des te moeilijker is het om er door te drinken. Echter is dit een ontwerpfout, dus als de pomp het altijd gedaan heeft dan moet het probleem ergens anders zitten. De pomp zal er ook meer moeite mee hebben als er om een of andere reden valse lucht in de leidingen komt te zitten, omdat een zwembadpomp zeer beperkte hoeveelheden lucht kan wegpompen zal het water er niet meer bij kunnen komen, het is het beste als het leidingwerk vacuüm is. U kunt dit proberen op te lossen door alle koppelingen en slangen na te lopen, kijken of er nergens lucht bij kan komen. Het kan ook zo zijn daar er ergens de aanzuiging geblokkeerd wordt door iets, bijvoorbeeld een uitstekend skimmermandje of een verkeerde houding van de klep. 

De pomp maakt veel lawaai

U wilt natuurlijk niet dat als u lekker in het zwembad ligt te dobberen dat u constant een irritant gezoem of gebrom hoort. Dit kan echter wel gebeuren als er iets met de pomp zelf aan de hand is. Het wilt niet gelijk betekenen dat de pomp kapot is, controleer als eerste de waaier welke aan de ventilator verbonden is. Deze kan door meerdere oorzaken vast komen te zitten en lawaai veroorzaken. Draai de waaier met de hand rond om te kijken of er vuil of roest in de waaier zit, als dit niet het geval is kan de as van de motor kapot zijn waardoor de zwembadpomp vervangen moet worden. Het kan ook zijn dat de condensator kapot is, dit unt u controleren door de kap van het elektrische gedeelte van de pomp af te halen. Ruikt u een brandlucht of is de condensator open gesprongen? Dan is de condensator kapot. Gelukkig kunt u meestal gewoon een nieuwe plaatsen.

Waterpomp vervangen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de zwembadpomp kapot is gegaan, als er nog meer slijtages aan het zwembad zijn is het misschien het beste om uw zwembad te laten renoveren. Hierdoor voorkomt u dan er in de nabije toekomst nog meer onderdelen kapot gaan. U kan contact met ons opnemen door te bellen naar 085-0717304 of door het contactformulier in te vullen!

Onze Projecten

Bekijk onze recente projecten

×